Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини

Гласуват вот на доверие на ротационното румънско правителство

Румънският парламент се събира днес на съвместно заседание на двете камари, за да гласува вот на доверие на правителството, предложено от лидера на социалдемократите Марчел Чолаку, след като вчера кандидатите за министри бяха изслушани от парламентарните комисии и всички получиха положителни консултативни становища, съобщава новинарският сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Заседанието за встъпване в длъжност на новото правителство, съставено от Социалдемократическата партия (СДП) и Национално-либералната партия (НЛП), започва в 12.00 часа.

Новият кабинет, който лидерът на СДП Марчел Чолаку предстои да ръководи през следващата година и половина, включва 18 министерства, като от досегашните 20, колкото бяха в правителството на неговия предшественик Николае Чука, отпадат спортът и туризмът.

СДП и НЛП си поделиха по равно министерствата, като всяка партия ще има по един вицепремиер – Мариан Някшу от СДП и Каталин Предою от НЛП, който беше преместен от министерството на правосъдието в министерството на вътрешните работи. Същевременно досегашният трети коалиционен партньор – Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), напусна управлението.

Въпреки че ДСУР обяви, че няма да гласува новото правителство, СДП и НЛП – двете най-големи парламентарни партии, нямат емоции по отношение на мнозинството. Парламентарната математика показва, че правителството има с близо 60 гласа повече от нужните, отбелязва Хотнюз. За встъпване в длъжност са необходими 234 гласа, а НЛП, СДП и парламентарната група на малцинствата, която подкрепя правителството, имат общо 292 гласа.

Източник: 24 часа.

Подобни публикации

Back to top button