Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини

С 16:4 ВСС гласува за освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор

С16 на четири гласа Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува за освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор. Сега ВСС незабавно ще изпрати предложението на президента Румен Радев, който трябва да издаде указ за освобождаването на Гешев, за което държавният глава няма срок. Самият Гешев не присъства на заседанието.

Против гласуваха Вероника Имова, Олга Керелска, Пламен Найденов и Евгени Иванов.

Както вече стана ясно, ВСС се занима само с второто предложение за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор заради използвания израз „политически боклук“. На няколко заседания кадровиците обсъждаха събирането на доказателства и различни други процедурни въпроси.

Дебатът по съществото на искането беше днес и продължи няколко часа. Това стана въпреки възраженията на някои членове на съвета, че за да бъде охранено правото му защита, е редно заседанието да бъде отложено за четвъртък, за да може да присъства и Иван Гешев, който днес замина за Страсбург.

Най-остри в изказванията бяха Севдалин Мавров и Вероника Имова. Първият напусна заседанието като заяви, че няма да участва в процедурата поради нарушено право на защита. А Вероника Имова попита членовете на съвета: „График ли имате, или по бързата процедура всеки ще си изпее каквото има. Това е недопустимо, чудовищно нарушаване на Конституцията“.

Мнозинството обаче реши да започне дискусията по същество.

Най-напред четиримата членове на Прокурорската колегия – Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Йордан Стоев, представиха предложението си и заявиха, че  няма как да не бъде разклатено емоционалното състояние на главния прокурор след взрива.

Няма нормален човек, който да не се стресне. Но това не означава, че трябва да излезе пред обществото, използвайки атрибутите на прокуратурата и заедно със заместниците си и да изрази гнева си. Нима един главен прокурор не трябва да е подготвен за стресова ситуация. Стотици прокурори всекидневно са подложени на натиск и заплахи, но не излизат пред медиите да афишират разстроеното си състояние. Ако си стресиран, търсиш специализирана помощ“, каза Георги Кузманов. И допълни, че е нормално първо да се успокои и после да говори, ако има какво.

Кузманов посочи още, че с използвания от главния прокурор израз „политически боклук“ на практика е признал, че три години не е сторил нищо, за да го прочисти. Вместо това на брифинга имало говорене като на селска седянка. „Това може да е интересно за публиката, но е унизително за колегите. Това показва един механизъм на работа, който е наложен или може би само използван от него, защото моите колеги не правят така“, изтъкна Кузманов.

Той отбеляза, че преди три години членовете на Прокурорската колегия са му възложили големи надежди и са му гласували доверие. „Нима не може да го свалим? Но не са давали вот на доверие за използването на прокуратурата за лични цели“, изтъкна Кузманов.

Той посочи, че квалификациите, които използва Иван Гешев са обидни не само за политиците, а за хората, които са ги изпратили в парламента.

Това се оказа манталитет. Явно не сме преценили правилно интегритета на г-н Гешев. Вместо защита на ценностите, започна замеряне със записи. Лабилният и емоционално невъздържан главен прокурор не е равно на смелия. Той не може да изпълнява повече функциите на главен прокурор“, изтъкна Кузманов.

Гергана Мутафова посочи, че с изказването си Гешев е създал линия на поведение в голяма част от прокуратурата, което е опасно и притеснително. „С рязкото активизиране на прокуратурата след изказването на главния прокурор какво се случи? Дали главният прокурор активира една част от прокурорите, които дотогава са бездействали и той нищо не е напрали? Или те се събудиха и започнаха да предприемат действия по досъдебни производства отпреди пет години“, попита Мутафова. Добави, че политици, журналисти и други хора са се почувствали пряко застрашени и рекетирани, защото Гешев е дал пример как превратно да се използват иначе легитимните правомощия на държавното обвинение.

От своя страна Калина Чапкънова коментира извинението, с което главният прокурор съпроводи израза „политически боклук“. По думите ѝ извинението не може да заличи ефекта от казаното, а то демонстрира явно неуважение към политическата система у нас и е довело до сериозно засягане на престижа на съдебната власт.

Йордан Стоев заяви, че подкрепя предложението за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Посочи, че думите му са заплаха и намеса в дейността на другите власти и това се доказвало в последващите действия на част от хората в прокуратурата.

Атанаска Дишева беше категорична, че в случая има нарушение на етичния кодекс и че престижът на съдебната власт е уронен.

Тя отбеляза, че не възприема становището на Гешев, че е направил изказването за политическия боклук в лично качество. „Ако това беше така, той не би могъл да направи това в брифинг на главния прокурор, който не би следвало да се излъчва по всички медии в реално време, не би привлякъл общественото внимание, ако не беше главният прокурор“, каза Дишева.

Тя заяви, че действително той има всички права като гражданин, включително и право на свободно изразяване. Но упражняването на това право също има определени граници. Дишева припомни, че според Европейската конвенция за правата на човека свободната реч може да бъде ограничена в защита на авторитета на съдебната власт.

Това е новост в ЕКПЧ, но е легитимно основание за ограничаване на правото на свободно изразяване. Ние сме изправени пред хипотезата да преценим превес на кое от две конституционно закрепени ценности следва да дадем превес. Според мен авторитетът на съдебната власт е такава ценност, която трябва да намери превес пред правото на свободно изразяване. Точно защото г-н Гешев е ръководител на висока длъжност в съдебната власт, той в по-голяма степен от обикновените магистрати, е длъжен да брани авторитета на съдебната власт и да го укрепва, вместо да предприема действия, с които да го урони“, заяви Дишева.

По думите ѝ ограничението е в интерес на едно демократично общество, защото разделението на властите изисква освен формално изпълнение на правомощията, и взаимно уважение и зачитане.

Дишева акцентира върху думите на Гешев, че трябва да бъде изметен политическият боклук.

Измитане на политическия боклук, имайки предвид този в Народното събрание, не би следвало да бъде израз в публично използвана реч на главния прокурор. Измитането предполага премахване, а в контекста на изказването му, това е призив към премахване на народните представители, които са избрани в рамките на свободни избори. И когато това изявление се прави от главния прокурор в контекста на събитията, които са се случили, има място да се разсъждава дали това изказване не представлява реч на омразата“, заяви Дишева. И продължи: „Защото с това изказване се стигматизира една определена категория от обществото с определени качества – става дума за народните представители. Създава се убеждението за наличие на определени отрицателни качества, така че да оправдаят публичното говорене с негативен знак за тези представители“.

Според нея двукратното използване на фразата „политически боклук“ може да се приеме и за заплаха.

Главният прокурор е единственото лице, което може да поиска свалянето на имунитет на депутат. Изразът измитане реферира към подобен тип действия и всъщност бяхме свидетели на такива действия“, посочи Дишева.

Що се отнася до емоционалното състояние на Иван Гешев, то тя заяви, че всъщност използването на подобни изразни средства от негова страна съответства по принцип на начина на изразяване. Дишева каза още, че се е впечатлила от отношението към Борислав Сарафов и за това как е бил оставен да седи сам срещу главния прокурор и заместниците му на оперативката на 15 май. Тя всъщност приема поведението на Гешев като хладнокръвно и премерено.

Председателят на ВКС Галина Захарова започна изказването си с думите, че е поставена в подчиненост от решението на мнозинството да не отложи дискусията по същество за четвъртък. При все това заяви, че ще изложи своята лична позиция по въпроса. А тя е, че в конкретния случай не става дума за изпусната фраза с оглед емоционалното състояние на главния прокурор, както той твърди.

Няма спор, че в конкретния случай използваната лексика от главния прокурор може да се окачестви като арогантен израз, който поначало не би следвало да е присъщ за никой от магистратите, особено от страна на личности, които по силата на позицията си са натоварени с изключително високи изисквания за професионални и нравствени качества.

Контекстът, за който говоря, дава основание да си направим извода за силна политизираност не само на конкретната изява, а на цялостното поведение на главния прокурор.

Не говорим за случайно емоционално споделена фраза, говорим за подредено и организирано поведение, което за мен може да бъде окачествено като силно политизирано. Независимо от особеното положение, което заема главният прокурор, съгласно Конституцията, че се явява самостоятелен конституционен орган, което бележи дълбока разлика с положението на председателите на ВКС и ВАС, подобно дълбоко политическо ангажиране е недопустимо“, каза Захарова.

И допълни: „Всъщност главният прокурор по време на брифинга ясно показа целенасочено поведение, предприето от него за защита в конкретния случай срещу заплахата от поисканата оставка, респективно от предложението на шестимата колеги. Особено опасно и тежко укоримо е това, че цялото му поведение е насочено към постигане на конкретна политическа цел. Тук се касае не само до превратно упражняване на правомощия, а до дълбоко навлизане в политическия живот и то, за съжаление, със средствата на наказателния процес и наказателното производство. Всъщност от поведението на брифинга и множеството обстоятелства, които станаха известни – образувани преписки, дела срещу политически лица, но и особено срещу колеги, се вижда ясно, че инструментариумът на наказателния процес се използва не само като заплаха за използване и интервенция в политическия живот, но и като агресивно средство за постигане на политически цели. В случая това е осъзнато поведение, с което аз не мога да се съглася. Наказателният процес не може да бъде инструмент за отмъщение и увреждане на интересите на когото и да било“.

Председателят на ВКС обаче подчерта, че с решението за предсрочното прекратяване на функциите на главния прокурор не се решават проблемите, тъй като ВСС дължи обяснение на обществото за тази последователност от събития – защо при по-сериозни и по-тежки нарушения, които са били обект на обсъждане при предходна процедура, се е действало по различен начин от сега и не са ясни обстоятелствата за легитимната воля на членовете на съвета.

Според Вероника Имова обаче, не Гешев, а Пленумът на ВСС е нарушил Конституцията като продължи процедурата в отсъствието на главния прокурор, тъй като той не е злоупотребил с правото си на защита, а е изтъкнал ангажимент в европарламента, който не можел да отмени.

„Нека спрем предстоящия преврат за узурпиране на съдебната власт. Не я подарявайте на жадни за пари и власт представители на структури извън съдебната власт. Останете на висотата на вашите правомощия Ако ги загърбим, магистратската общност няма да ни прости, а хората ще разберат това предателство с чувствата си“, каза Имова, за да защити позицията си срещу отстраняването на Гешев, след което упрекна и колегите си.

„Ако така правораздавате или прилагате закон, аз твърде се съмнявам, че ще бъдете стожери на правото и ще демонстрирате уважение към институциите, които представлявате. Нищо лично, общо го казвам, но това са фундаментални права – право на защита и на равенство между гражданите“, каза Имова и подчерта, че главният прокурор е бил поставен в по-неблагоприятна ситуация от всеки друг гражданин.

„Аз дълбоко се съмнявам, че финалът на тази процедура ще носи със себе си една мина, която може да избухне в Конституционния съд“, добави Имова.

Тя обстойно обоснова и тезата си, че Гешев не е накърнил престижа на съдебната власт с изказването си за „политическия боклук“, тъй като думите му били извадени от контекста. Имова подчерта, че при първата употреба на израза, той се извинява за това, а след това казва, че работа на българския народ е да измете политическия боклук.

„Метафората има оценъчен характер, тя е оценка на говорещия, недопустимо е в едно не само демократично общество хората да се преследват за мислите си и за изказванията си, още повече, когато оценката почива на реални факти“, обясни Имова. След това тя каза, че изказването на Гешев е дошло след „поредица посегателства върху личността“, като изброи взрива до кортежа му и масираната медийна атака, която омаловажила качеството му на жертва на „чудовищно престъпление“.

Тя цитира и няколко решения на Европейския съд по правата на човека, като припомни, че  публичните личности трябва да имат висок праг на търпимост при критика на действията им и „висок хоризонт за неограничаване на критични позиции“.

„Времето на лицемерието мина, до край трябва да се изяснят процесите и да се сложи край на влиянието на политиката и олигархията в съдебната власт“, заключи Имова.

Огнян Дамянов заяви, че той не е искал оставката на Иван Гешев, защото „познавайки го, знам, че няма да е подаде, защото няма някои качества, които са нужни за това“.

Той коментира и анонимното писмо, което главният прокурор е получил при пристигането си от САЩ. Дамянов заяви, че на него това му прилича на „кореспонденция на ортаци, които са вършили някакви зулуми“.

Според Дамянов това, което главният прокурор казва на пресконференцията, е добре замислено и предварително планирано. „Най-големите проблеми ще са, че България ще бъде осъдена многократно за тези думи – дали в български съд, или в европейски. И за българската прокуратура ще мине много време, за да си върне доверието“, изтъкна още Дамянов.

Той посочи, че действително е участвал в избирането на Иван Гешев, но сега съжалява за това.

С използваната реплика е нарушен етичният кодекс, беше мнението на Цветинка Пашкунова. Тя допълни, че изявлението на главния прокурор е индиция за саморазправа и отмъщение. И членовете на съвета са били свидетели на това, каза Пашкунова като даде и няколко примера – искания за имунитети на депутати по дела, по които се е бездействало с години, в случая с Делян Добрев от почти 10 години, или прекратени, а впоследствие възобновени. Тя допълни, че има избирателен подход при разследването на различни дела и възможности за произвол при упражняване на произвол.

И Цветинка Пашкунова отбеляза, че свободата на изразяване не е абсолютна, а търпи ограничения за охрана на други конституционни права. „От работещите в съдебната система се очаква да проявяват сдържаност при упражняване на свободата на словото. Хората, заемащи най-висшите длъжности в съдебната система трябва да държат сметка не само за останалите конституционно установени права, но и за авторитета на съдебната власт. Трябва да проявяват най-висок праг на търпимост, на балансираност, на уважение към останалите власти в контекста на изискването на взаимодействие между властите. Трябва да проявяват и най-високо ниво на т.нар. емоционална интелигентност – да възприемат, оценяват и управляват собствените си емоции“, каза Пашкунова и заключи, че поведението на главния прокурор е неприемливо и в разрез с утвърдените разбирания на стандартите на публично говорене на нивото на заеманата длъжност.

Олга Керелска от своя страна заяви, че няма да подкрепи предложението за отстраняване. Тя припомни, че цялата Прокурорска колегия издигна и гласува на два пъти за Иван Гешев за главен прокурор, както и на два пъти отхвърли исканията за предсрочното му освобождаване по предложенията на бившите министри на правосъдието Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, въпреки че тогава, по думите ѝ, е имало далеч по-съществени обстоятелства за прекратяване на правомощията на главния прокурор. Но посочи, че тогава политическата обстановка е била друга.

Тя се фокусира върху два записа – единият от разговора Иван Гешев с члена на ВСС Йордан Стоев, а другият – от заседание на „Продължаване промяната“. Керелска заяви, че и двата пораждат сериозни съмнения по отношение на мотивите на вносителите на сегашното предложение. „Не че няма основание в поведението на г-н главния прокурор, включително и на брифинга на 15 май, за преценка дали е нарушен престижът на съдебната власт, но пак прави впечатление върху какво се концентрираха вносителите. Дали това не е реверанс към политическата класа като се концентрират върху този израз. Нищо не казват за това как си скъса оставката, което беше впечатляващо, и други неща, които можеха да се видят на тази пресконференция. И дали тази фиксация върху това изречение е случайна, или не?“, коментира Керелска.

Според нея има съмнения и в легитимността на процедурата като тя е трябвало да продължи в присъствието на Иван Гешев. „Г-н Гешев беше избран със сериозната подкрепа на две политически сили. Как ще бъде избран следващият главен прокурор, ако днес допуснем да се случи това, което се цели. В дейността си главният прокурор е давал много основания за предсрочно освобождаване, които са били отхвърлени. Но в днешната процедура няма да подкрепя предложението, понеже независимостта на съдебната власт ми е скъпа“, попита Керелска.

С това дискусията приключи и както вече е ясно с 16 на четири гласа ВСС гласува за освобождаването на Иван Гешев.

Източник: News.Lex.bg

Подобни публикации

Back to top button