Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

Изумителни сателитни снимки показват, че изграждането на Нусантара е в ход

Изумителни сателитни снимки показват, че изграждането на Нусантара (новата столица на Индонезия) в джунглата е в ход. Нусантара ще замени Джакарта, тъй като градът продължава да потъва под морското равнище.

Сателитните снимки от април 2022 г. и февруари 2024 г. показват мрежа от нови пътища върху пейзажа и строителството на сгради в Източен Калимантан (местното индонезийско название на Борнео), където Индонезия създава новата си столица Нусантара.

Earth Observatory на НАСА сподели изображенията, направени от Operational Land Imager 2 (OLI-2) на сателита Landsat 9 и OLI на Landsat 8, като част от своята поредица „Снимка на деня“, на 23 февруари. Те подчертават напредъка на амбициозния план за преместване на столицата на президента на Индонезия Джоко Уидодо, както и въздействието от строителството в Борнео върху околната среда.

Причината за всичко това, е, че Джакарта, настоящата столица на Индонезия на остров Ява, потъва под морското равнище. Проучване от 2011 г., публикувано в Natural Hazards, установява, че Джакарта потъва с 1 до 15 см на година, като някои райони потъват с до 28 см на година. Тази стабилна тенденция и покачването на морското ниво, дължащо се на изменението на климата, излагат бъдещето на града на риск.

Съавторът на изследването Хери Андреас, изследовател в Технологичния институт в Бандунг в Индонезия, който изучава потъването на Джакарта, казва за BBC News през 2018 г., че части от града ще бъдат под вода до 2050 г.

„Възможността Джакарта да бъде потопена не е шега“, казва Андреас. „Ако погледнем нашите модели, до 2050 г. около 95% от Северна Джакарта ще бъде потопена.“

Има доказателства, че потъването на Джакарта е причинено от прекомерно извличане на подземни води. Джакарта разчита на подпочвените води от подземни водоизточници и тъй като нивото на подпочвените води спада, това води до потъване на земята отгоре, според проучването.

Градът също така е пренаселен и страда от задръствания, опасно замърсяване на въздуха и недостиг на питейна вода, според НАСА. Уидодо планира новата столица на Индонезия да бъде напълно различна.

Нусантара ще бъде устойчив град, захранван от възобновяема енергия, според уеб сайта на бъдещия град, където се посочва и че жилищните и търговските сгради ще бъдат построени с помощта на “стриктни екологични строителни методи”.

Борнео е третият по големина остров в света, но е много по-малко населен от Ява. Островът е разделен между Индонезия, Малайзия и Бруней. Но Калимантан (индонезийската част) съставлява по-голямата част от сушата и има достатъчно място за изграждане на чисто нов, модерен метрополис от нулата.

Изображение, показващо терена на бъдещата столица Нусантара през април 2022 г.
Изображение, показващо терена на бъдещата столица Нусантара през април 2022 г. © Микала Гарисън, U.S. Geological Survey, NASA Earth Observatory,
 

© Микала Гарисън, U.S. Geological Survey, NASA Earth Observatory,

Но Борнео също така е гореща точка на биоразнообразието, дом на богати екосистеми и много уникални видове, които могат да бъдат застрашени от новото развитие, дори ако градът в крайна сметка стане устойчив. Изграждането на град произвежда емисии и изисква поддържаща инфраструктура, простираща се отвъд неговите граници.

Mongabay, новинарски уеб сайт с нестопанска цел за наука и опазване на околната среда, съобщава, че строителството на града е довело до прочистване на мангрови местообитания и залесени зони с висока консервационна стойност, както и до конфликти с местните общности.

Мирна Аснавати Сафитри от администрацията на столичния град Нусантара, отговаряща за околната среда и природните ресурси на столичния град, отхвърли някои от тези опасения в интервю за Mongabay през 2023 г., като каза, че изграждането на града няма да пожертва околната среда.

„Ако питате мен, казвам не, защото, първо, регулаторната рамка и планирането на развитие ясно посочват, че изграждането на новата столица има за цел да възстанови околната среда на мястото, която вече е увредена“, казва Сафитри.

Голяма част от града се строи върху изтичащи концесии за дърводобив и селища, а правителството иска да залеси безплодните земи около новата столица.

През май 2023 г. New York Times съобщава, че Уидодо е постигнал успех в намаляването на унищожаването на индонезийските тропически гори за създаването на плантации за палмово масло. Местните лидери обаче имат автономия да развиват дейности за добив на природни ресурси, като въгледобивът е застъпен в районите около новата столица, отбелязва докладът на Times.

„Индонезия е известна с това, че има добри закони, които се прилагат зле“, казва за Times Ека Перманасари, доцент по градски дизайн в Университета “Монаш”, Индонезия. „Възможно е Нусантара да бъде отправна точка за бъдещи градове, но това не зависи от написаното на хартия, а от това, което се случва на практика.“

Източник: National Geographic

Подобни публикации

Back to top button