Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

Макрон в криза след имиграционната конфронтация

Очаква се френският президент да говори в сряда, след като критичното гласуване в парламента раздели мнозинството му.

Френският президент Еманюел Макрон отбеляза пирова победа късно във вторник вечерта, след като прие водещ законопроект за имиграцията при гласуване, което оставя парламентарната му коалиция дълбоко белязана.

Законопроектът налага серия от мерки, които бяха силно критикувани от левицата като угаждащи на Националния сбор на Марин льо Пен, докато крайнодясната партия твърди, че правителството на Макрон е вдъхновено от дългогодишните си призиви чужденците да бъдат изключени от държавните социални помощи.

Ключова част от законопроекта сега предвижда социални осигуровки за чужденци, обвързани с условието да бъдат във Франция най-малко пет години, или 30 месеца за тези, които имат работа, повтаряйки някои от дългогодишните линии на кампанията на Националния сбор.

В изненадващ ход Националният сбор във вторник обяви, че ще гласува в подкрепа на последната версия на правителствения законопроект, поставяйки в неудобно положение висшите ръководители на партията на Макрон, които трябваше да избират между приемането на законопроект с крайнодясна подкрепа или хвърлянето на кърпата.

Правителството успя да прокара закона благодарение на обещанието в последната минута да не приема законодателството, ако не получи достатъчно подкрепа без крайната десница.

Общо 349 депутати, включително депутати от центристката коалиция на Макрон, консерваторите и 88 депутати от “Национален сбор”, в крайна сметка гласуваха във вторник в подкрепа на проектозакона, докато 186 бяха против. Макар че това може да изглежда комфортно мнозинство, почти една четвърт от депутатите от коалицията на Макрон се въздържаха или гласуваха против законопроекта.

“Имаше моменти на големи трудности, но днес можем да бъдем доволни, че мнозинството от депутатите ясно гласуваха за много силни мерки”, заяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен след гласуването.

Но сега правителството е изправено пред разбита коалиция в парламента. Дебатите и компромисите оставиха съюзниците на Макрон тежко наранени, като 27 депутати, принадлежащи към неговата центристка коалиция, гласуваха против последната версия на законодателството.

Сега се очаква Макрон да говори в сряда, за да се справи с кризата.

Засилват се спекулациите, че той скоро може да предприеме промени, включително смяна на премиера, за да активизира отново правителството си.

Спорен въпрос във вторник беше дали правителството се нуждае от гласовете на Националния сбор, за да прокара законопроекта си в парламента. По време на извънредна среща в Елисейския дворец преди гласуването Макрон предупреди партията си, че ако не успее да получи мнозинство без крайната десница, той ще откаже да приеме законодателството. Този ход имаше за цел да покаже, че няма мълчаливо разбиране или преговори между партията на Макрон и партията на неговия съперник Льо Пен.

Но докато правителството не се нуждаеше от депутати от RN, за да приеме законодателството, то щеше да се провали, ако бяха гласували против законопроекта.

“Това е отвратителна победа”, заяви крайнолевият политик Жан-Люк Меланшон в язвителен пост в социалните мрежи. “Без 88-те гласа на Националния сбор” правителството щеше да има “по-малко от абсолютното мнозинство … Появява се нова политическа ос”, каза той.

Законопроектът за имиграцията беше основен тест за правителството на Макрон, тъй като се стреми да потисне възраждащата се крайна десница и да отговори на втвърденото обществено мнение по въпросите на миграцията и граничния контрол. Това стана, след като бяха повдигнати въпроси за способността на Макрон да управлява Франция, след като поражението на парламентарните избори миналата година му коства мнозинството в националното събрание.

Източник: Политико

Подобни публикации

Back to top button