Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
МненияТОП новини

Насилниците не се самозараждат

Проф. Валери Стефанов: Лесно е да вдигат лозунги срещу насилници, не виждат ли, че цели поколения са в плен на зомби култура?

“Злото е консенсусно като провокация за разпознаване, но то не може да сплотява. Злото обезобразява, разкъсва връзки, неговата онтологична природа е безобразна. Такъв е и обсъжданият конкретен случай със злото в Стара Загора. Това са кървави резки по лицето на цялата нация, на всички нас като общество. Много е лесно да излезеш на площадите и да вдигаш лозунги срещу насилието и да бързаш да променяш законодателството с усилване на санкциите. По-трудно е да се справиш из основи с тази субкултура на бабаитлъка, на високомерната телесна фитнес маса, с агресивната символика на бръснатите глави и заклинателните татуировки”. Това заяви пред 24 часа литературният историк и критик проф. Валери Стефанов.

“Ако продължаваме да неглижираме универсалните човешки ценности и да не поглеждаме в компаса с нравствените ориентири, цели поколения са обречени да страдат от недостиг на ум и от безверие. Те ще затънат в слепотата на една стероидна и силиконова телесност. Зомбито е мнимост, празнота, която плаши и разрушава. Лечението на тази зомби-култура не трябва да започва от затвора, а от училището, от семейството, от публичната реч, от медийната среда. Най-потресаващото е, че редица черти на агресивния мутренски кич, на този инфантилен в основата си мачизъм, могат да се открият и в облика (физически и манталитетен) на днешната българска “политическа класа.” Мутренско-кичозната България е позорно петно, нравствена пукнатина в корпуса на обединена Европа. Не е достатъчно да събориш Берлинската стена, за да се наречеш свободен. Трябва да имаш хуманитарна култура, обществен ресурс, за да се справяш с подобни, постоянно зейващи пукнатини”, казва още критикът.

Източник: Фактор

Подобни публикации

Back to top button