Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

Отговорът на Ватикана за “бялото знаме”

Папата за войната в Украйна: „Не се срамувайте да преговаряте“

В интервю за швейцарския телевизионен канал RTS папа Франциск разсъждава надълго и нашироко върху различните аспекти на войната и нейните опустошителни ефекти, отбелязвайки, че са необходими две страни, за да се води война, и насърчава преговорите за прекратяване на войните в Украйна и Газа.

Девин Уоткинс – Ватикана

Папа Франциск даде интервю за Radio Télévision Suisse (RTS), швейцарска обществена телевизия, излъчваща на френски език, част от което беше излъчено в събота следобед.

Пълното интервю с Лоренцо Бучела от културното предаване „Клише” е записано в началото на февруари и ще бъде излъчено по швейцарската телевизия на 20 март.

В интервюто папата изразява мислите си за войните, опетняващи земното кълбо, особено войната на Русия в Украйна и войната Израел-Хамас в Газа.

Всеки ден в 19 ч. папата се обажда по телефона на енорията на Светото семейство в Газа, където са подслонени 600 души.

„Те ми разказват за това, на което са свидетели“, казва той. „Това е война. И са нужни двама, за да се води война, не само един. Тези, които са безотговорни, са тези двамата, които воюват“.

Той също така се спира от „партизанската война“, водена от Хамас, наричайки войната „ужасно нещо“.

„Преговорите никога не са капутилация“

Папа Франциск добавя, че и двете страни във всяка война трябва винаги да седнат на масата за провеждане на мирни преговори.

„Преговорите никога не са капитулация“, казва той. „Смелостта е да не доведеш страна до самоубийство“.

Говорейки за мирните преговори, папата призова страните във войната в Украйна „да не се срамуват да преговарят, преди нещата да се влошат“.

Той посочи, че преговорите могат да се водят и с помощта на „международни сили“.

„Думата „преговарям“ е смела дума“, казва той. „Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят, трябва да имаш смелостта да преговаряш. Може да се срамуваш, но с колко смъртни случая ще свърши? Преговаряйте навреме; потърсете държава, която може да посредничи. Днес, например във войната в Украйна, има много желаещи да посредничат. Турция се е предложила за това. И други. Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да са се влошили“.

„Войната винаги е човешко поражение, а не географско“

По-късно в интервюто папа Франциск повтаря, своите често казвани думи, а именно че „войната е лудост; това е лудост“.

Запитан за изображението на гълъба като символ на мира, папата припомня събитие, случило се по време на неделната му молитва Ангел Господен на 26 януари 2014 г. След като две деца с него пуснаха чифт бели гълъби след призива му за мир, гълъбите бяха нападнати от черна врана и чайка.

„Има един образ, който винаги ми се връща в съзнанието“, казва той в интервю за швейцарска телевизия. „По случай честване, на което трябваше да говоря за мира и да пусна два гълъба, първият път, когато го направих, веднага една врана, присъстваща на площад „Свети Петър“, стана, грабна гълъба и го отнесе. Това е грубо. И това донякъде се случва с войната. Много невинни хора не могат да растат, много деца нямат бъдеще“.

Много украински деца идват да ме поздравя – споделя папата -, оплаквайки се, че са загубили способността да се усмихват.

„Дете, което не знае как да се усмихва, изглежда няма бъдеще“, казва той. „Войната винаги е поражение: човешко поражение, а не географско“, повтаря отново Франциск.

„Войната е силата на мрака“

Папа Франциск продължава, като разглежда влиянието на производителите на оръжие върху войните.

„Има някои, които казват: „Вярно е, но ние трябва да се защитаваме…“. Но тогава осъзнаваш, че имат фабрика, която произвежда самолети, за да бомбардират други“, казва той. „Да се защитаваме, не. Унищожаваме. Как свършва една война? Със смърт, разруха и деца без родители“.

Франциск отбелязва, че винаги има географски или исторически ситуации, които провокират война, което води до заключението, че войната „изглежда просто основана на практически мотиви“.

„Но зад всяка война – добавя той – стои оръжейната индустрия, а това означава пари“.

Войната – казва накрая папа Франциск – е тъмнина, силата на тъмнината.

Източник: Vatican News

Подобни публикации

Back to top button