Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ПолитикаПрепоръчани

“Партийният войник” Мария Габриел се завръща в България с багаж от ЕС

Стремейки се да стане министър-председател на България, еврокомисарят по научните изследвания има смесени резултати и репутация в Брюксел.

ОТ АНТОАНЕТА РУСИ И ЛОРЪНС ЦЕРУЛУС
14 МАЙ 2023 Г. 5:11 Ч. ЦЕНТРАЛНОЕВРОПЕЙСКО ВРЕМЕ

БРЮКСЕЛ – Мария Габриел се надява да поеме управлението на страна, която почти не я познава, оставяйки град, който я познава твърде добре.

Еврокомисарят по научните изследвания и иновациите беше избран миналата седмица за следващ премиер на България от лидера на нейната партия Бойко Борисов, като целта беше да се излезе от политическата безизходица, след като пет поредни избори за две години не успяха да произведат стабилна коалиция.

Ако успее да състави правителство, 43-годишната жена ще напусне града, който направи кариерата си, за да стане най-новото лице на масата на Европейския съвет.

Габриел подаде оставка от поста си в Комисията в понеделник, 15 май, оставяйки след себе си смесена репутация на млад, динамичен комисар с истинска страст към технологичния прогрес, но такъв, който нямаше тежестта, за да придвижи дневния си ред и който щеше да тласне персонала си до точката на пречупване.

Тя е загубила 19 служители, приблизително колкото целия кабинет на комисията, от 2019 г. насам, като един служител нарича екипа си “кабинета на люлеещата се врата”. Бивши служители заявиха пред “Политико”, че тя ще натовари персонала си извънредно и ще ги помоли да се погрижат за лични въпроси, които не са свързани с работата – един от тях описва времето им в кабинета като “кошмар”.

“Имате различни видове комисари. Някои са млади, добре свързани… Те са гладни, амбицирани са да напреднат в кариерата си и това понякога ги изнервя”, каза служител на кабинета на Европейската комисия, който поиска да не бъде назован, за да говори свободно.

Номинирането на Габриел за следващ премиер може да помогне на Борисов – който има власт над българската политика повече от десетилетие – да излезе от тясното място. Бившият премиер е критикуван, че управлява страната като мафиотска държава; Последният удар за неговото ръководство дойде, когато се появиха снимки на нощното му шкафче, съдържащи пачки от банкноти от 500 евро, златни слитъци и пистолет.

Габриел има седем дни, до 22 май, за да състави правителство, което да бъде ръководено от нейната дясноцентристка партия “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ), част от общоевропейската Европейска народна партия (ЕНП).

Ако това не стане, втората по големина парламентарна група – съюз между двете антикорупционни партии, “Продължаване на промяната” (ПП) и “Демократична България” (ДБ) – ще има завой. Този съюз се класира на второ място на изборите в България и заяви, че няма да подкрепи нито един кандидат на ГЕРБ за премиер.

Независимо от това, международният профил, който Габриел изкова като еврокомисар, може да убеди по-малко ангажираните противници на партията на Борисов да се обединят зад нейната кандидатура.

“Тя има желание наистина да се включи в тези промени, за които се говореше”, каза Николай Денков, политик от антикорупционната ПП. “Това, което се вижда обаче, е, че хората около нея постоянно се опитват да говорят в ухото й”.

Изгряваща звезда

Позицията на Габриел в ЕНП нарасна с брака й през 2012 г. с Франсоа Габриел, френски бивш асистент на тогавашния председател на групата на ЕНП Жозеф Дол. Последният е бил кум на сватбата, според съобщения в местните медии и един човек, който е работил в тясно сътрудничество с нея, и е дългогодишен поддръжник на Борисов, като веднъж го нарече “най-добрият готвач в Европа”.

Отношенията с Дол, нещо като забележителност в ЕНП, дадоха на Габриел достъп до големи играчи на ниво ЕС от партии, вариращи от германския ХДС/ХСС, френския Les Républicains и италианската Forza Italia. Тя все още заема позиция като заместник-председател на ЕНП.

Габриел си е изградила репутация в “Берлемон” за това, че е изтощила персонала си | Европейски съюз
“Тя беше добър колега, но понякога имах чувството, че получава позициите си от другаде”, по-специално от ЕНП, каза бивш еврокомисар, който е работил с нея. “Тя беше като партиен войник.”

Габриел беше член на парламента от 2009 г., преди да бъде привлечен в Европейската комисия през 2017 г. – номиниран от Борисов, тогава премиер – на мястото на Кристалина Георгиева, българската икономистка, която напусна Комисията, за да ръководи Световната банка.

Габриел получи подкрепата на тогавашния председател на Комисията Жан-Клод Юнкер – също тежка категория на ЕНП – който изработи номинацията в телефонен разговор с Борисов малко преди тя да стане официална. Юнкер пренареди ресорите на комисарите си, повишавайки германеца Гюнтер Йотингер до мощния бюджетен и административен пост, докато Габриел пое политиката по цифровите въпроси.

Нейната задача беше да обнови цифровата икономика на Европа, тъй като тя се бореше да се разрасне, за да се противопостави на американските големи технологични компании, страдащи от липса на инвестиции и регулаторни пречки.

Голямата лига

Първата й година на поста е била неравна, казаха тогава вътрешни хора от Брюксел, тъй като тя се бореше да реализира план за 415 милиарда евро за превръщането на ЕС в глобален технологичен център. Известен успех дойде към края на Комисията “Юнкер”, тъй като институциите на ЕС финализираха важно технологично законодателство като Директивата за авторското право през 2019 г.

Същата година правителството на Борисов отново номинира Габриел за Комисията на президента Урсула фон дер Лайен, но новият председател я измести от цифровото досие и в по-малко видимото портфолио от иновации, научни изследвания, култура и образование. Оттогава тя ръководи “Хоризонт Европа”, фонда на ЕС за научни изследвания и иновации в размер на 95,5 милиарда евро, наред с други неща.

В рамките на тази нова задача тя настоява да се представи като “стартъп комисар”, обикаляйки технологични конференции като Slush – но трябваше да се състезава за лидерството на това досие с Тиери Бретон, високопоставеният френски комисар, отговарящ за вътрешния пазар, включително цифровите въпроси.

Някои от нейните политически инициативи, като разширяването на инвестиционния фонд за дълбоки технологии за стартиращи компании, наречен Европейски съвет за иновации (EIC), бяха заглушени в бюрокрацията на Комисията, за което критиците на Габриел обвиняват, че й липсва политическа тежест, за да ги деблокира.

Бивш член на нейния персонал заяви, че ще микроуправлява процедурни въпроси, оставяйки твърде малко време за връзка с колегите си комисари.

“Тя трябва да знае всичко и не вярва на никого. Тя иска да бъде в cc на всеки имейл”, каза бившият служител, който поиска анонимност, за да говори откровено за бившия си шеф.

Въпреки това стилът й зарадва някои от групите на технологичната индустрия в Брюксел.

“За разлика от някои, комисар Габриел не е от най-голямо желание винаги да бъде в светлината на прожекторите, но тя е политик, който слуша, винаги прави това, което казва, и е един от най-решителните хора, които познавам”, каза Сесилия Бонефелд-Дал, генерален директор на технологичното лоби DigitalEurope.

“Шкаф за люлеещи се врати”

Решителността обаче често има и тъмна страна и Габриел е развила репутация в “Берлемон” за това, че е изтощила персонала си.

Повече от половин дузина хора, които са работили за нея и в тясно сътрудничество с нея, интервюирани от “Политико”, представят Габриел като изключително взискателен шеф, който тласка персонала си до краен предел, а понякога и над него.

Един служител на комисията, който редовно се занимаваше с екипа си, го нарече “кабинетът на люлеещата се врата”, казвайки, че няколко души са напуснали работата си поради прегаряне и токсична работна среда.

“Нейният капацитет на работа е изключителен в сравнение с другите. И тя очаква от вас да работите много усилено и да посветите цялото си време на работата си”, каза друг бивш член на нейния персонал.

От началото на мандата й през 2019 г. 19 души са напуснали кабинета на Габриел, а 18 са се присъединили, според говорител на Комисията, което е приблизително броят на цял кабинет. Собственият кабинет на Габриел сега наброява 19 души, включително асистенти и шофьори.

Една бивша асистентка, която пожела анонимност, за да говори свободно за опита си в работата за Габриел, каза, че редовно ще моли персонала да изтича, за да й купи Coca-Cola и цигари.

“В началото всичко изглеждаше добре, мислех, че ще си прекараме добре”, казва бивш служител, разказвайки за първите си седмици на работа. “Но след това се превърна в кошмар.”

Друг добави, че макар да е ясно, че “тя все още се учи на търпение”, тя ще направи добре да бъде “малко по-малко груба”. Всички бивши служители поискаха анонимност, за да говорят откровено; някои все още работят в рамките на институциите на ЕС.

В отговор говорител на Габриел заяви, че тя “отговаря за важен и сложен ресор. И тя има успешен опит в този и предишния мандат на Комисията.”

Пътят към дома

Сега, когато ще прекара следващите дни в срещи с националните парламентарни групи, за да представи приоритетите си, Габриел ще трябва да ги убеди, че няма да бъде просто пионка за Борисов, чиято лична властова база е страховита.

Говорител на ГЕРБ заяви, че тя “има безупречен авторитет и биография както в София, така и в Брюксел” и че утвърждаването й за премиер “би било възможно чрез диалог, авторитет и търпение”.

Няма да й помогнат редица скандали в досието й. Когато се бореше за ролята на евродепутат през 2009 г., тя каза, че е получила докторска степен, която разследващите журналисти по-късно се оказаха фалшиви.

През 2017 г., в разгара на кандидатурата й за еврокомисар, българските репортери откриха, че тя наема плюшен апартамент от общината в луксозния столичен квартал “Лозенец” само за 200 евро на месец – около една четвърт от пазарната ставка.

Илиян Василев, бивш български посланик в Москва, миналата седмица описа Габриел като “амбициозна партийна жена, която не знае нищо в дълбочина и няма гръбнак, за да осъзнае нещо: марионетката на Борисов”.

Но Асен Генов, български политически анализатор, заяви, че Габриел вероятно ще използва европейските си контакти, за да настоява за интересите на България в чужбина.

Тя може да успее да разреши дългогодишни проблеми с други страни от ЕС, като например да убеди Австрия и Холандия да вдигнат ветото си върху присъединяването на България към Шенгенското пространство, каза Генов. Перспективата за този успех може да убеди колебаещите се депутати да я подкрепят при съставянето на правителство.

Ева Майдел, високопоставена българска евродепутатка от партия ГЕРБ, изрази доверие в Габриел. “Тя е гаранция, че правителството ще бъде очевидно проевропейско”, каза Майдел и да я има за премиер ще бъде “възможност за препозициониране на страната обратно към пътя към Шенген и еврозоната”.

Но близките й връзки с ЕС и особено със западноевропейските страни, които все още властват, представляват друго предизвикателство за Габриел: да убеди хората, че всъщност е достатъчно българка.

Бивш служител каза, че е прекарала повече време в родната си страна, “отколкото всеки друг комисар”. Въпреки това тя формално се е намирала в Западна Европа през по-голямата част от кариерата си и се бори с общественото схващане, че амбициозно е заменила българската си идентичност за френска. Това вече беше динамика, която тя призна преди повече от десетилетие: тя закри видеоклип от кампанията през 2009 г., за да стане евродепутат с “Никога няма да забравя, че съм българка”.

Барбара Моенс, Питер Хек и Клотилде Гуяр допринесоха за репортажите.

Тази статия беше актуализирана, за да включва информация за оставката на Габриел от Европейската комисия.

Източник: Politico

Подобни публикации

Back to top button