Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Премиерът поиска оставката на шефа на ДАНС. На ход е президентът

Два дни преди балотажа на местните избори премиерът Николай Денков предложи на президента Румен Радев да освободи председателя на ДАНС Пламен Тончев заради атаката срещу машинния вот преди първия тур, нарушаване на закона, неизпълнение на задълженията му и изгубено доверие.

Денков каза на пресконференция вечерта в петък, че Тончев е отказал освобождаването зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, който изпрати до парламента справката, която бе използвана, за да бъде отменен машинният вот.

“Вместо това получих отказ заради липса на аргументи”, каза Денков.

По думите му отказът му дава сигнал, че Тончев одобрява незаконните действия на заместника му.

“Координация и доверие между ДАНС и кабинета няма и това стана очевидно”, каза Денков.

Освобождаването на Тончев обаче изисква указ на държавния глава, който вече неколкократо защити Тончев и отклони призивите на “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) за промени в специалните служби.

“Денев е авторът на справката от ДАНС, съдържаща манипулативни твърдения и внушения. С нея ДАНС даде началото на саботажа срещу машинното гласуване. Според доклад на ДКСИ тази справка е в нарушение на закона и срещу обществения ред. Отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник е удар срещу националната сигурност и демокрацията в България”отбеляза Денков и добави, че това е “пореден случай, в който председателят на ДАНС не изпълнява задълженията си.”

Пламен Тончев бе назначен от президента Румен Радев по предложение на назначеното от него служебно правителство на Стефан Янев през 2021 година, когато бяха сменени ударно шефовете в специалните служби. ПП-ДБ поиска реформа в сектора, която да отнеме лостовете за влияние на президента и да бъдат сменени шефовете на службите, но ГЕРБ и ДПС ѝ се противопоставиха.

“Ще публикуваме доклада с мотивите за освобождаването на Тончев”, каза Денков в отговор на въпрос няма ли все пак да публикува доклада на ДАНС за машинното гласуване.

Премиерът посочи още, че към момента няма подготвено предложение за нов председател на ДАНС.

“Изпратих мотивите си на президента Радев за освобождаване на Пламен Тончев като председател на ДАНС”, съобщи Денков.

От президентството казаха за бТВ, че предстои Радев да се запознае с искането на премиера и след това ще реагира.

На пресконференцията Денков отлкони въпросите около бъдещето на “сглобката” за след изборите.

И проблеми при противодействието на борбата с прането на пари

“Преди седмица България влезе в сивия списък на страните за пране на пари. Основна координираща институция за изпълнение на препоръките от комитета на експертите за борба с прането на пари и борба с тероризма в Европа е именно ДАНС. Очевидно тя не се е справила с координиращата си роля”, каза още Денков.

По-рано този месец България бе включена в “сивия списък” на страните, поставени “под засилено наблюдение” от Работната група за финансово действие срещу изпирането на пари (известна със съкращението на наименованието си на английски език FATF).

Политически оценки и липса на информация за протестите на миньорите

Премиерът припомни и позициите на ДАНС от края на май тази година, в които агенцията  направи политически коментари и оценки. 

Денков заяви, че тези позиции противоречат на законовите и етичните норми, по които работи ДАНС.

Премиерът посочи още, че не е получил никаква изпреварваща информация от службата за сигурност по време на протестите на енергетиците миналия месец. Коментира и неприетия доклад на ДАНС за 2022 г.

“Това е прецедент – означава, че агенцията не отговаря на очакванията на мнозинството в контролния си орган – парламентът. Настоящото ръководство на ДАНС не може да гарантира устойчивостта на системата за защитата на националната сигурност”, каза Денков.

Източник: Медияпул

Подобни публикации

Back to top button