Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаПрепоръчани

Радан Кънев: Надявам се ротацията на кабинета да се случи така, както е договорена

/КРОСС/ Надявам се ротацията на кабинета да се случи и да случи така, както е договорена. Това е важен измерител на стабилността в българското управление и на българските институции в тази крайно нестабилна международна среда, в която живеем. Това каза евродепутатът от ЕНП/ДБ Радан Кънев при представянето в Националния пресклуб на БТА на отчет за мандата си в Европейския парламент за 2019-2024 г.

Той добави, че това е измерител и за добрата воля на участниците в това изключително трудно парламентарно мнозинство. Важно е ротацията да се случи, Мария Габриел да стане през март министър-председател, както и да се ускори и подобри работата на парламентарното мнозинство, смята той.

С мен е обсъждано участието ми в листата за европейските избори до степен, че аз имам подкрепата на моята партия – „Демократи за силна България”, да бъде водещ неин кандидат в рамките на листата, каза Радан Кънев.

Привърженик съм на обща листа във формат „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Подреждането на тази листа е изцяло отговорност, задача и правомощие на лидерите на коалицията. Трябва да участваме заедно на тези избори и да се борим за първото място, добави той.

За вече издигнатата кандидатура на Никола Минчев, Радан Кънев посочи, че според него това е една обединяваща фигура и не вижда политически конфликт. В края на януари Изпълнителният съвет на „Продължаваме промяната” реши да номинира Никола Минчев за водач на листата за европейските избори, а съпредседателят на партията Кирил Петков обяви, че започват разговори за общо явяване на европейските избори с „Демократична България”.

Евродепутатът Радан Кънев коментира и традиционно ниската избирателна активност на европейски избори. Българските правителства според него са пасивни в комуникацията с гражданите за решенията, които вземат на европейско ниво. Тази комуникация е просто нулева, има някакви проблясъци през последните месеци, отбеляза той.

Евродепутатът посочи още, че намира кампанията за евроизборите в България за леко закъсняла. Ясно е, че преди ротацията няма как да започне, но ще е добре веднага след ротацията да започне обществен дебат, каза Радан Кънев. Да поставим на масата големите въпроси пред следващия мандат пред европейските институции и да чуем мнението на различните политически сили потях, за да се поеме отговорност, призова той.

За мандата си в Европейския парламент Радан Кънев открои работата си по Директивата за промишлените емисии. „Постигнахме едновременно изпълнението на две обещания – едното е политики за по-чист въздух и по-здравословна околна среда, от друга страна – категорично намаляване на бюрократичните изисквания и бумащината. Това е един много рядък баланс в европейското законодателство, от който съм наистина много доволен, от работата на екипа си преди всичко”, каза евродепутатът.

В рамките на мандата с екипа ми внесохме предложения за над 2000 законодателни изменения, каза Радан Кънев. Той отбеляза, че е задал над 50 актуални въпроса към Европейската комисия, има малко над 80 изказвания в пленарната зала, бил е докладчик по 16 доклада.

Източник: Крос

Подобни публикации

Back to top button