Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

Забраниха на Тръмп да участва в първичните избори в Колорадо

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп получи забрана да участва в първичните избори на републиканците в щата Колорадо, в пореден опит на демократите да използват правни методи, за да спрат преизбирането на най-големия си републикански съперник за президент на САЩ.

В решението си от вторник, 19 декември, Върховният съд на Колорадо дисквалифицира Тръмп да служи като президент на САЩ и да се яви на първичното гласуване в Колорадо заради ролята му в нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. от неговите поддръжници. Четирима съдии гласуваха в подкрепа на забраната за Тръмп, трима гласуваха против. Всички съдии бяха назначени от губернатори демократи.

Решението цитира раздел 3 от 14-ата поправка на Конституцията, който има за цел да попречи на бившите конфедерати да се върнат в правителството след Гражданската война. Той забранява от длъжност всеки, който се е заклел да “подкрепя” Конституцията и след това “участва във въстание или бунт” срещу нея. Решението прави Тръмп първият кандидат за президент, считан за недопустим за Белия дом съгласно рядко използваната конституционна разпоредба.

Леви застъпнически групи са завели дело за блокиране на Тръмп от бюлетината в повече от дванадесет щата, но поне седем от тях са се провалили по различни причини. Решението в Колорадо се отнася само за първичните избори на републиканците в Колорадо на 5 март – където Тръмп и други републиканци, които се кандидатират за президент, се изправят един срещу друг – но това може да повлияе на статута на Тръмп в щата за общите избори на 5 ноември – които Тръмп вероятно ще оспори срещу настоящия президент демократ Джо Байдън, в реванш между двамата след изборите през 2020 г.

Доналд Тръмп е фаворит за спечелване на първичните избори на републиканците, а последните проучвания сочат, че той също би победил Джо Байдън с 3% разлика. Тръмп е изправен пред безброй съдебни битки, всички инициирани от прокурори от Демократическата партия – съдебни дела, които са наречени политически мотивирани от републиканците.

Както посочва Fox News, Тръмп все още не е официално осъден за бунт или за каквито и да било устави от ерата на Конфедерацията, за които се отнася решението в Колорадо. Съперниците на Тръмп на първичните избори на републиканците защитиха бившия президент и разкритикуваха администрацията на Байдън, че използва недемократични методи срещу Тръмп.

“Левицата се позовава на “демокрацията”, за да оправдае използването на власт, дори ако това означава злоупотреба със съдебната власт, за да отстрани кандидат от бюлетината въз основа на фалшиви правни основания”, написа в Туитър губернаторът на Флорида Рон ДеСантис.

Източник: The European Conservative

Подобни публикации

Back to top button