Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

Чинкуе терре – първо бе виното, от него се роди легендата

Намаляването на населението, съчетано със зашеметяващото нарастване на туристите – главно от големи круизни кораби – заплашва да изтрие традиционната култура и да превърне Ченкуе терре във втора Венеция

Милионите туристи, които всяка година посещават Чинкуе Тере в Италия, рядко осъзнават, че в допълнение към цветните села в региона и морските гледки, това е известен винен регион с някои от най-стръмните лозя в света. Лозя, които се простират по склонове, извисяващи се до 396 м.

“Първо дойде виното, а след това селата, така че историята на Чинкуе Тере е историята на виното”, казва местният сомелиер Ивон Рикобалди. Нейното родно място Манарола е едно от петте села, които носят името на този северозападен италиански регион. Манарола, Риомаджоре, Корнилия, Вернаца и Монтеросо ал Маре — съставляват Национален парк “Чинкуе Тере”, който се простира на близо 16 км скалиста брегова линия между морските градове Генуа и Специя.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Обширна мрежа от живописни пътеки свързва селата с лозя, оградени с ръчно дялани каменни стени, построени още през XI век. Но рушащите се тераси и намаляващото население означават, че тази крехка екосистема е застрашена.

Местните винопроизводители и други фирми се фокусират върху културния и устойчивия туризъм, за да подпомогнат икономиката и околната среда на Чинкуе Тере. Ето как да я опознаете и обикнете, според списание National Geographic.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Вина, разказващи история

“Имаме около 30 малки производители в Чинкуе Тере, които произвеждат бели вина от грозде Bosco, Albarolo и Vermintino”, казва Рикобалди в залата за дегустации в A Pié di Campu, нейния ресторант в Манарола. Добивите също са малки: средното лозе дава само 5000 бутилки вино годишно, предназначено за консумация младо.

Но най-емблематичното вино в региона е рядкото и скъпо sciacchetrà (shaak-eh-tra). Сложното, отлежало десертно вино – ухаещо на кайсии, бадеми и захаросани портокалови кори – идва от древни времена, когато гърците колонизират средиземноморския басейн. Днес, казва Рикобалди, семействата се наслаждават на sciacchetrà на сватби и други тържества.

През Ренесанса папа Павел III го сервира на своите банкети в Рим. След това местните жители използват сорт грозде, наречен Ruzzese, който след като е бил изгубен в продължение на векове, сега се възражда от местен лозар. Това е само малка представа за това как фирмите и предприемачите се обръщат към наследството на района.

“Благодарение на усилията на обикновените хора,” казва Рикобалди, “почти всички ресторанти в Чинкуе Тере сега поддържат местни лозя.” Те включват креативни, модерни места като Rio Bistrot в Риомаджоре и малкият, семеен Cappun Magru на площада на църквата в Манарола. Вината от региона се съчетават добре с местни ястия – от лазанята с морски дарове до спагети с аншоа, сервирани в близкия Ristorante Miky.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Още едно забележително място: Малката Osteria de Mananan в Корнилия, където равиолите в орехово песто, приготвяни от собственика, съчетани с чаша сухо бяло вино от CheO vineyard, си заслужават изкачването на почти 400 стълби от гарата до селото.

В малкото селце Воластра се намира Locanda Tiabuscion, където можете да опитате паста талиолини с аншоа, кедрови ядки и каперси в съчетание с бялото вино Auré на Cantina Bordone.

Обиколки на лозя или зали за дегустация на вино като Riccobaldi”s или Ghemé в Риомаджоре също разкриват местния живот и винената култура. Но е нужно да резервирате предварително, защото всички те са малки и семейни, като Cian du Giorgi – лозе в средновековното село Сан Бернардино, където френско-италианска двойка произвежда вина, отлежаващи в лигурийски амфори.

Въпреки че някои барове на Чинкуе Тере, като Vétua в Монтеросо, организират дегустации в селата, други, като Azienda Lìtan, включват преход от пристанището до лозето. Това дава на посетителите представа за тежкия труд, необходим за производството на вино в регион, където пресеченият терен предотвратява машинното събиране на реколтата и, на повечето места, достъпа по асфалтиран път.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Предизвикателства пред лозята и културата

Винопроизводителите са изправени пред сериозни предизвикателства в Чинкуе Тере. “Отглеждането на един хектар грозде тук отнема около 2000 часа годишно”, казва Джанкарло Гарилио от организацията с нестопанска цел Slow Wine Italia. “В долината Напа отнема около 250 часа.”

“95% от нашите тераси са били изоставени през миналия век”, казва той. Това е така, защото Чинкуе Тере е загубило около половината от населението си през последното десетилетие. Производителите на грозде и фермерите изоставили суровите си земя и села за по-лесна, по-добре платена работа в туризма или в близките корабостроителници на Специя и Генуа.

Обезлюдяването заплашва целия регион, обяснява Гарилио, защото “винопроизводителите са пазители на мурети [сухи стени от пясъчник], които поддържат земеделските тераси.” Той се тревожи, че “ако не намерим начин да ги възстановим, земята вероятно отново ще пропадне в морето, както се случи преди 10 години”. (На 25 октомври 2011 г. проливни дъждове предизвикват свлачища, които убиват 13 души и нанасят сериозни щети на две села.)

За съжаление, намаляването на населението, съчетано със зашеметяващото нарастване на туристите за един ден – главно от големи круизни кораби – заплашва да изтрие традиционната култура и да превърне Чинкуе Тере във втора Венеция.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

“Въпреки че повечето от нас сега живеят от туризъм, ние сме претоварени”, казва Кристин Годфри, американка, която със съпруга си Никола притежава Cinque Terre Trekking. В свободното си време двойката работи с местните, за да разкрият и възстановят части от каменните пътеки, използвани някога от предците на Никола. Целта им е проста, казва Николо: “да насърчат посетителите да изследват отвъд главните улици и да разберат въздействието на нашите ръчно изработени стени.”

Развиващ се винен туризъм

Мнозина вярват, че един от начините за постигане на тази цел е повече туристически приходи от входните такси за националния парк да се насочат обратно към земята чрез винен туризъм. “Когато продавате бутилка вино, вие продавате територията зад тази бутилка, културата на тази територия и историята на пейзажите”, казва Масимо Гаравалия, министър на туризма на Италия.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

За щастие, заражда се нов подход към туризма. Кристин Годфри повишава осведомеността за Чинкуе Тере и нейните винени тераси, като организира ежегодно ултрамаратонско събитие SciaccheTrail, последвано от дегустация на вино.

В Риомаджоре Ейди Бонанини възстановява каменните стени на семейната си земя, Possa Farms, от 2004 г. насам. Днес той споделя истории за регионално винопроизводство с местни ученици и посетители.

Давиде Зопи организира информативни разходки, последвани от дегустации с водач и пикници в семейното си лозе, Cà du Ferrà, точно извън парка “Чинкуе Тере”. Откакто заменя кариерата си на адвокат с лозята в родното си село през 2017 г., Зопи разширява производството на бяло вино.

Мечтата му била да засадят отново оригиналното грозде, Ruzzese, използвано за производството на sciacchetrà – сладкото вино, което папите обожавали.

“Като винопроизводители, ние сме стражите на територията”, казва Зопи. “Наша отговорност е да възстановим, поддържаме и предаваме това наследство.”

 

Източник: DIR.BG

Подобни публикации

Back to top button