Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Любопитно
Популярно

Идентифицираха за първи път състава на римски парфюм на повече от 2000 години

Изследователски екип от университета в Кордоба идентифицира за първи път състава на римски парфюм на повече от 2000 години.

Всичко започна през 2019 г. по време на обновяването на структура в община Кармона в Севиля. Открити са археологически останки, а работниците са информирали кметството. Това, което е открито, е мавзолей отпреди 2000 години с осем ниши, който е “във великолепно състояние”, защото никога не е бил разграбван. Останките на шестима членове на богато семейство са погребани в общинския гроб. И върху тях имаше различни предложения, един от които беше кварцов контейнер с “твърда маса вътре”. Те принадлежаха към нишата на жена на около 40 години.

Тази бутилка, която е била увита в платнена торба, от която останките все още са останали и е била придружена от кехлибарени камъни, е била отнесена в лабораторията и оттогава е анализирана от екип от изследователи.

Една от уникалните характеристики на амфората е, че тя е издълбана в кварц, много твърд, устойчив и необичаен материал. По това време мехлемите са направени от стъкло и изследователите твърдят, че използвайки този друг материал, те се занимават с предмет, който е “много търсен и скъп”.

Място, където е намерен мехлемът. Снимка: Университет на Кордоба
Място, където е намерен мехлемът. Снимка: Университет на Кордоба

В допълнение към уникалността на съда, наистина необикновеният аспект на находката е, че той е перфектно запечатан и че твърдите остатъци от парфюма са запазени вътре, което прави възможно извършването на това проучване.

Изследователският екип FQM346 в Университета в Кордоба, ръководен от професора по органична химия Хосе Рафаел Руис Аребола, в сътрудничество с град Кармона, химически е описал компонентите на парфюм, датиращи от първи век след Христа.

Резултатите са публикувани в швейцарското научно списание Heritage в статия, в която Руис Аребола, общинският археолог на Кармона, Хуан Мануел Роман; и изследователите от UCO Даниел Косано и Фернандо Лафонт споделят целия технически и научен процес, позволяващ на света да “помирише” отминалата Римска империя.

Руис Аребола подчертава, че използването на доломит, вид въглерод, като запушалка, и битумът, използван за запечатването му, са ключът към великолепното състояние на запазване на парчето и неговото съдържание.

Детайл от запушалката на парфюма. Снимка: Университет на Кордоба
Детайл от запушалката на парфюма. Снимка: Университет на Кордоба

Изследователите, за да установят от какво е направен парфюмът, са използвани различни инструментални техники, като рентгенова дифракция и газова хроматография, съчетани с масспектрометрия, между другото.

По отношение на парфюма са идентифицирани два компонента: основа или свързващо вещество, което позволява запазването на ароматите, и самата същност, тези открития според описанията не на друг, а на Плиний Стари. В този случай основата беше растително масло; Вероятно, според някои индикации, отразени в анализа, зехтин, въпреки че тази точка не може да бъде потвърдена със сигурност.

Според резултатите от химичните анализи, извършени от Университета в Кордоба, Рим мирише на пачули, етерично масло, получено от растение от индийски произход, Pogostemon cablin, широко използвано в съвременната парфюмерия и чиято употреба в римско време не е известна.

Монументалните характеристики на гробницата, където е намерена, и най-вече материалът, от който е направен съдът, който я съдържа, предполагат, че тя е била изключително ценен продукт.

Източник: Arkeonews

Подобни публикации

Back to top button