Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Култура
Популярно

Културата като бизнес

Министър Найден Тодоров: Културна политика се прави с добри идеи, подплатени с пари

Културата не е разход, а е инвестиция в обществото, която се връща след няколко години
Имаме модел, в които институции с публично финансиране са в конкуренция с независими, това е нечестна и неравноправна конкуренция

 

Културна политика се прави с идеи, подплатени с пари – иначе идеите може да бъдат опорочени. Културата е повече от това, което прави Министерството на културата или дирекциите в общините. Трябва да има някаква политика – кое да се развива повече от друго, така ще се възпитава вкус към културата. Това заяви в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ Найден Тодоров, министър на културата.

Той отбеляза, че не познава случай в България някой да спечели пари за култура и друг да не каже “Това не става”. Причината е, че няма пари.

Културата не е разход, а е инвестиция в обществото, която се връща след няколко години. Културата е всичко около нас – начина на говорене, отношението един към друг, начинът по който караме това общество да се усеща, да мислим доброто и да го изразяваме с думи, призна министърът.

Според него за общината е по-трудно да развие нещо, защото няма средства – държавата има повече. В бъдеще държавата и общините трябва да работят заедно.
В настоящия момент имаме модел, в които институции с публично финансиране са в конкуренция с независими, това е нечестна и неравноправна конкуренция. Паметниците на културата и сценичните изкуства са най-зле финансово – освен че няма пари, те се разпределят грешно, отбеляза Тодоров.

Институтът за паметници на културата сега има 57 служители, а преди години е имало четирицифрен състав в цялата страна. Артистите трябва да са в средната класа на обществото, тук са близо до минималната работна заплата.
Найден Тодоров обясни, че делегираните бюджети създадоха някои нови предложения – има свобода да представяш навсякъде в страна, но може и да опорочи заради ограничен бюджет. Това не създава добър вкус.

Той обясни т.нар. германски модел, чийто привърженик е – там е създадена финансова база от държавата и общините, а колкото по-интересни неща правиш, получаваш повече пари. Коментира, че за всички е добре да има редовно правителство. Хората отвън искат да работят в България, но с правителство с хоризонт.

Надявам се да се върна към моята активна диригентска дейност, защото отказах много ангажименти. Те ми дават енергия за работата ми като министър. Не слушам само класическа музика – например напоследък слушам Демис Русос. Шостакович е най-агресивният композитор – живял е в тежко време и то се е отразило в творчеството му. Роберто Аланя е един от най-великите тенори в света, предстои негов концерт в София, заяви министърът на културата Найден Тодоров.

Източник: 24 часа

 

Подобни публикации

Back to top button