Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

“Забърка се голяма каша с АЕЦ “Козлодуй” и новите мощности”: Експерт каза, че “Уестингхаус” не могат да строят атомни централи

Поради неграмотност вероятно, искрено се надявам да не е от зла умисъл, се направи поредица от грешки и се забърка голяма каша. Това каза в аудиокаста “Това е България” на “Фокус” с водещ Цоня Събчева – Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката и народен представител. Той коментира това, че САЩ за АЕЦ “Козлодуй” ще си сътрудничат по проекта за изграждане на нови ядрени мощности.

“Обикновено инвестиционният процес в атомната енергетика върви по обратен път. Както го направиха например, и в момента го правят чехите. Както го направихме ние през 2006 г. Първо се започва обширна обществена дискусия, в която да влизат всички специалисти, които разбират от темата и се избира технология. Технологиите за производство на електроенергия от атомни ректори са няколко в света. Най-разпространената,  разбира се, е тази, която е в “Козлодуй”. Тя има няколко адепта, в смисъл руското наименование на тази технология е ВВР, на американското е PWR, на французите е ЕPR и т.н. Но принципът е един и същ – вода под налягане. Загрява се много вода в реактора и тази вода, условно казано, върти турбините, които правят тока. Разликата е, кой какъв подход има към имплементирането на тази технология.  Така че примерно, хайде да говорим за по-съвременните времена, чехите си избраха вода под налягане и изпратиха покани на всички по света, които могат да правят такива атомни централи, без руснаците, по разбираеми причини. Явиха се три компании – корейската, френската и американската. След което се обявява търг за избор на изпълнител по определена вече технология. Всички те си подадоха офертите и след разглеждането им от определената комисия, назначена от правителството на Чехия, “Уестингхаус” бяха отстранени. Бяха отстранени, защото не можаха да подадат оферта с ясна цена, ясни срокове за изпълнение. И останаха в търга корейците и французите”, коментира експертът.

“У нас всичко се случи на обратно, ние директно си избрахме американците, без изобщо да се предвидят предишните стъпки”, категоричен бе Явор Куюмджиев.

“От там нататък започва следващият проблем. “Уестингхаус” като компания, много дълбоко ги уважавам, но те не могат да строят атомни централи. Те през последните 35 години имат един-единствен опит, който свърши плачевно, защото два пъти фалираха по време на строителството на една атомна централа в Джорджия, в Щатите. И затова те миналата година и по-миналата година подписаха две принципни споразумения с две глобални компании: едната “Бестел”- американска компания, другата е “Хюндай” – корейска компания, които да строят централи по тяхната технология. “Уестингхаус” в случая е само собственик и имплементатор на собствената си технология. Самото строителство трябва да се извършва от някой друг, защото те не могат. От тук възникна и следващата драма. Доколкото има публична информация, предприятието АЕЦ “Козлодуй-Нови мощности”, на което е възложено да развива проекта, беше провело някакъв търг. В който се бяха явили, ако не ме лъже паметта, четири компании. Едната е “Бестел”, другата е “Хюндай” и още две китайски компании. След провеждането на този минитърг, квази търг, препитване, не знам как да го наречем, това предприятие излиза със становище, че единственият, който е способен да построи това нещо, е “Хюндай”. От там обаче ПП скочиха като ужилени и казаха, защо само “Хюндай”, а не и “Бестел”. И се опитаха да го прекарат през парламента да  има и “Бестел”. Само че тук започна много, така как да кажа, да намирисва на развалени яйца. В смисъл “Бестел” нямат абсолютно никакъв опит за строителство на атомни централи, никакъв, никога не са строили. “Хюндай” по собствена технология са построили половината реактори в Южна Корея и най-последното им постижение е АЕЦ “Барака” в Обединените арабски емирства. Аз адмирирам решението на “Нови мощности”, че е избран може би най-добрият и единственият в този конкретен случай възможен изпълнител. А от там нататък защо парламентът се меси в работата на предприятието и им възлага мениджърски задачи, които те няма как да изпълнят, не разбирам. Може би е някаква парламентарна игра. Едните отмъщават на другите, че не им пуснаха техните приятели в процедурата? Предполагам, не знам”, каза още енергийният експерт.

Вилислава ВетренскаЦоня Събчева

Източник: Агенция Фокус

Подобни публикации

Back to top button