Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Мнения
Популярно

Райчев: Възможно е Борисов да поиска Николай Денков да остане премиер до края на кабинета

Поляризацията по отношение на политиката у нас в момента е измислена, така че противопоставянето между партиите е изкуствено. Според социолога ГЕРБ-СДС плаща по-малка цена от ПП-ДБ за „сглобката” помежду им

Какви са опциите, които стоят пред властта – развод или дълго съвместно управление? Темата в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS коментира социологът Андрей Райчев.

Според него българското правителство е геополитически, а не вътрешнополитически мотивирано. По думите смисълът му е да осигури стабилност, която НАТО и ЕС искат от страната ни.

„Кабинетът е ненавиждан и от единия електорат, и от другия. Той е в някакъв смисъл извращение и е временен”, посочи социологът.

„ДПС реално участва в управлението”, смята Андрей Райчев и посочи, че след Нова година се очаква Делян Пеевски да застане начело на формацията.

Той е категоричен, че поляризацията по отношение на политиката у нас в момента е измислена, така че противопоставянето между партиите е изкуствено.

Според Райчев ГЕРБ-СДС плаща по-малка цена от ПП-ДБ за „сглобката” помежду им. По думите на социолога не е изключено лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да пожелае Николай Денков да остане премиер до края на кабинета, защото „защо му е да взима отговорност за нещо, което се проваля”. 

“Обмислям вероятността Борисов да не поиска Габриел да поеме кабинета след ротацията, заяви Райчев. Защо да поема отговорност за нещо, което се проваля”, аргументира се той.

Райчев е категоричен, че поляризацията по отношение на политиката у нас в момента е измислена, така че противопоставянето между партиите е изкуствено.

Но най-важното е какво мисли Борисов – дали да продължи тази агония на управление с ПП. Цената е загниване на неговата партия, мрънкането на хората в ГЕРБ, макар цената да е по-малка от тази, която плаща ПП, посочи Райчев.

Борисов е силен и свободен, когато сам си гради образа, той го вижда, като ходи по бензиностанциите и тогава ще разбере дали е прекалил. 

Има дълбока, философска несъвместимост в тази конфигурация – Асен Василев, а и други от ПП, са дълбоко убедени, че България трябва да премине към западен начин на харчене и да живее на заем. Българската традиция, в която е ГЕРБ, седи в съвсем друг свят. Българинът обича да няма заеми, а Василев им казва “Вижте света”. Нещо като сблъсък на поколенията, тълкува социологът.

Райчев не вярва съставът на правителството да остане без Асен Василев, защото това е западното мислене и философия на този кабинет – западните, модерните хора се олицетворяват от финансовия министър.

Но иначе Райчев смята политическото разделение в България сега за изкуствено насаждано, не е като едно време СДС да се прегърне с БСП. Нито позициците на президента са пропутински според него, нито други теглени червени линии в обществото.

В София пък, ако Васил Терзиев бе “прегърнал” Ваня Григорова и например бе казал, че ще я сложи начело на антикорупционната комисии в общината, щеше да спечели с 60 на 40, смята той.

 

Източник: Епицентър

Подобни публикации

Back to top button